Prihajajo Slovani

Prihajajo Slovani

  • Avtor: David Štulc Zornik
  • Avtor: David Štulc Zornik

Leto 780 našega štetja. Ime ti je Hotimir in si pripadnik slovanskega plemena. Z družino in živino se pomikate proti zahodu. Potujete že vse od poletja. Na sotočju dveh rek (danes Idrijce in Soče) ste našli ostaline porušenih stavb, kjer boste prezimili. Kraj ste poimenovali Mirišče. Lokacija vam je všeč, tudi okoliške površine so primerne za pridelavo žita in pašo. Oče se je odločil, da si med ruševinami uredite začasno bivališče.

Tu je prihodnost
Kmalu si spoznal dekle z bližnjega gradišča. Čeprav sta govorila dva povsem različna jezika, se je vnela ljubezen in vaša družina se je kmalu povečala. Ko je umrl oče, ste ga pokopali na pokopališču staroselcev. Navsezadnje na sotočju Idrijce in Soče niste le prezimili, temveč ste tu ostali in zaživeli.

Sovin izziv

Prvi slovanski prišleki v Posočju so bili krščanske vere. 

Slovanski priseljenci so v ta prostor prinesli svoj način verovanja in čaščenja mnogoterih bogov. Ta način se je obdržal dlje časa. 

Slovanskih svetišč arheologi še niso raziskali. Verjetno so tudi v Posočju častili Svetovida in Triglava. Velik pomen pa je imelo tudi čaščenje Peruna, boga groma.

0
Aplikacija je dostopna v pokončnem prikazu!

Skozi čas

Aplikacija je dostopna samo na mobilnih napravah